פסיכותרפיה מה? גופנית? המינוח מעט מוזר. למה צריך לחבר בין הגוף ובין הנפש? שהרי הם מתקיימים על רצף אחד ואין בינהם הפרדה. אולם יש שיטענו אחרת. בעצם המינוח מייצג נסיון לתקן עוול היסטורי שיצר פיצול מלאכותי בין הגוף ובין הנפש עם השלכות מרחיקות לכת כמעט בכל תחומי החיים.
האמת היא שהקשר בין הגוף ובין הנפש אינו ניתן להתרה.
לגוף שלנו יש המון מידע חשוב עבורינו ואנחנו צריכים לחדש איתו חוזה שותפות ועל כן המונח ״פסיכותרפיה גופנית״. רוח גבית להכרה בכך ניתנה גם ממדע חקר המוח שמוכיח קשר בלתי נפרד בין תחושות גופניות, רגשות ומחשבות. גם המודעות ההולכת וגדלה להשפעות הטראומה על חיינו, נפשנו וגופינו, מחזקת את התובנות הללו.
בקיצור, אנחנו מתקדמים (או סוטים מהדרך ואז חוזרים למסלול…..)
כבר לפני מאות שנים ראה הרמב״ם בשלמות הנפש של האדם חלק בלתי נפרד מבריאותו.
“ויחשוב הרופא כי כל חולה ליבו צר, וכל בריא רחב הנפש… והוא הקודם ברפואת כל חולה" כתב בספרו "הנהגת הבריאות" - חיבור בו פורס הרמב"ם את משנתו הרפואית ומרחיב על הקשר הפסיכוסומטי שבין מצבו הנפשי של החולה לבין תחושותיו הגופניות.
האמת היא שאנחנו לגמרי לגמרי מודעים לקשר הטבעי שבין הגוף לנפש.
אני מרגיש/ה דברים בבטן, יש לי לפעמים מועקה בבית החזה, אני חש/ה חולשה ברגליים מתוך התרגשות או פחד, יש לי ״עצבים״ בגוף, הכעס ״עולה לי לראש״, אני מרגיש/ה מנותק/ת וכדומה. בנוסף אנחנו מבטאים רגשות שאולי היינו מעדיפים להסתיר דרך שפת הגוף ומגיבים באופן ספונטני לאנשים אחרים ע״פ שפת הגוף שלהם. האם שפת הגוף מזמינה? פתוחה? מרתיעה? דוחה? מאיימת? או מחשמלת?
הפסיכיאטר וילהלם רייך (הנחשב גם לאבי הפסיכותרפיה הגופנית), היה בין הראשונים בתחומו שבחנו את הביטוי של מצוקות הנפש על הגוף תוך מתן תשומת לב לתפקידו המכריע של הגוף בפיתוח מנגנוני הגנה. בנוסף, סבב מרכז הכובד של כל מחקריו סביב אנרגיית החיים האוניברסלית שהוא גילה בחומר הדומם, בתא החי ובגוף. הוא הבין את הקשר הבלתי נפרד בין הגוף ובין הנפש אולם גם את הקשר של החיים עצמם לשדה של אנרגיה אוניברסלית, אותה כינה אורגון. מאוחר יותר המחקר שלו התרחב וכלל גם את דרכי השימוש באותה אנרגיה קוסמית. הוא חיפש כיצד להשיב את ״הזרימה הפעימתית״ שקפאה בזמן לחיי הגוף שבחומר ומעבר לו. לפי רייך, חוויות חיים שליליות עוד מתקופת הילדות, גורמות לחסימה אנרגטית בגוף אשר פוגעת ומקטינה את החיות של הגוף גם בתהליכים אחרים. תפיסתו היתה שהכרת החסימות והדרכים הפיזיות, המנטליות והרגשיות להסרתן, פותחת את הדרך לאיכות חיים ובריאות.
כאן אולי המקום לציין שלא הוסמכתי בפסיכותרפיה גופנית לשמה. הוסמכתי בתרפיה הפולארית [Polarity Therapy] מייסודו של ד״ר רנדולף סטון וכל עקרונות הפסיכותרפיה הגופנית תקפים לגביה.
רייך נולד באוסטריה ב 1897 והיגר לארה״ב ב 1939.
סטון נולד באוסטריה ב 1890 והיגר עם משפחתו לארה״ב ב 1898.
זה די מדהים כמה תפיסתם היתה דומה.
ד״ר רנדולף סטון היה ד״ר בכירופרקטיקה, אוסתיאופטיה ונטרופאטיה אבל למד גם איורבדה, רפואה סינית ותורות רוחניות מערביות ומזרחיות. הוא הגיע למסקנה שקוטביות אלקטרומגנטית (כמו הזרימה הפעימתית של רייך) משקפת את מצב הבריאות של האדם. הוא החזיק בדעה שאנרגית חיים זו מושפעת מתנועה, מגע, מצב נפשי וגישה לחיים, כמו גם תזונה, וגורמים סביבתיים. ע״פ גישתו, אנחנו יצורים רוטטים מודעים החיים ביקום רוטט אינסופי והשילוב של רווחה גופנית, נפשית ורוחנית פועל כדי לעודד זרימת אנרגיה ושיקום הבריאות והרטט הטבעי בכל אדם. ד״ר סטון פרש ב 1973 ועבר לגור בהודו שם נפטר בשיבה טובה ב 1981 בגיל 91. במהלך השנים, נוספה לתכנית הלימודים של התרפיה הפולרית גם מודולת הפסיכותרפיה בזכותו של ד״ר ג׳ון בוליו [Dr. John Beaulieu] פסיכיאטר (ומוסיקאי) בהכשרתו ונקראה Body-Centered Counseling
״בריאות אינה רק של הגוף, זהו הביטוי הטבעי של הנשמה, של אהבה, של חיים במקצב עם האחדות; עם האחד. בריאות אמיתית היא ההרמוניה של החיים בתוכנו, המורכבת משקט נפשי, אושר ורווחה. זו לא רק שאלה של כושר גופני, אלא תוצאה של הנשמה המוצאת ביטוי חופשי דרך הנפש והגוף של האדם. הגוף הוא מקדש ארצי ויש לו רק את האושר בשדותיו שההוגה או האמן שבגוף בונה לתוכו״.
"החיים הם כמו שיר.
יש להם את המקצב ההרמוני שלהם.
זוהי סימפוניה של כל הדברים אשר קיימת במפתחות מז'ורים ומינורים של קוטביות.
זה ממזג את המחלוקות דרך הניגודים להרמוניה אשר מאחדת את הכל לסימפוניה נשגבת של החיים.
ללמוד דרך ההתנסות בחיים האלו,
להעריך את הסימפוניה ואת השיעורים של החיים ולהתמזג עם הכל,
זוהי המטרה של הוויתנו כאן".
ד״ר רנדולף סטון, מייסד התרפיה הפולרית
מהו הטיפול שמציעה הפסיכותרפיה הגופנית?
בעיקרון זהו טיפול אינטגרטיבי המשלב טכניקות טיפוליות מגוונות אבל בעיקר שם דגש על הרצף שבין המילים הנאמרות, הרגשות החמקמקים לעיתים והתחושות שבאות לידי ביטוי בגוף. מילים יכולות לתעתע והשכל הוא אומן האשליות אבל הגוף אף פעם אינו משקר. הוא דובר האמת שלנו. הגוף שלנו מנסה לאותת לנו, ולשקף לנו על דרכינו בחיים, על הקונפליקטים שאנו נושאים, הרגשות הבלתי פתורים מהם למדנו להתעלם ועל הנפש המאוד רגישה שלנו שלא תמיד מצליחה לווסת את כל המידע שמציף אותה. לרוב, גופנו מבטא זאת דרך תחושות, מיחושים ומחלות.
״השכל הוא הפוליטיקאי הפנימי שלנו״ כתבה ד״ר טובי בראונינג, ״המסוגל למכור לנו כל תיאוריה, פנטזיה והכחשת המציאות שאיננו רוצים לראותה לאשורה, והוא הפכפך ונוטה לשנות את דעתו תכופות. גופנו ידחק בנו לשנות את דרך חיינו, אם זו אינה נכונה לנו, ויזעק בכל אמצעי אפשרי, מעייפות וכאבי גב ועד לסרטן. לעומת זאת, שכלנו הירא משינויים, ינסה להסיט אותנו מלהאזין לאמת שלנו אפילו כשאנחנו נתונים במצבים קיצוניים.״
קווי הנחיה בפסיכותרפיה הגופנית:
- כל המידע הנחוץ להחלמה נמצא אצל האדם ו/או בשדה שלו.
- מודעות לגוף היא חלק בלתי נפרד מהתהליך הטיפולי ומהווה מקור מידע אמין על עולמו הפנימי של האדם.
- תמיד נחפש הלימה בין מה שנאמר ובין שפת הגוף ונפנה תשומת לב לפער בינהם.
- נמצא דרכים יצירתיות וחוויתיות כדי להתחבר אל הגוף, להתמקד ולעקוב אחר תחושותיו.
- נאפשר מרחב בטוח להנכחה רגשית וחושית של חוויה טעונה בכאן ועכשיו כדי שנוכל לעבד אותה.
- בעזרת הכלים העומדים לרשותינו נשאף לפתח מסוגלות לוויסות חושי ורגשי בזמן אמת.
בין השיטות, הטכניקות והכלים המשולבים בעבודה של פסיכותרפיה גופנית:
מיינדפולנס, נשימות והרפייה, התמקדות, שיטת המסע, דמיון מודרך, קונסטלציה משפחתית-מערכתית, פסיכודרמה ותנועה, עבודה עם חלקים פנימיים כמו Voice Dialogue או IFS(Internal Family Systems) או גשטאלט, (Somatic Experiencing) החוויה הסומטית ע״פ פיטר לוין, התרפיה הפולרית (Polarity Therapy), שיטת רוזן (The Rosen Method), האקומי ועוד.
טיפול אצל פסיכותרפיסט גופני אינו מחייב במגע אולם במקרים מסוימים עשוי המטפל להציע למטופל טיפול במגע כדי להנכיח חוויה שהיא פחות מוחשית או נגישה ולחדד מודעות עצמית אל הגוף כמו גם לשחרר חסימות אנרגטיות. השימוש במגע בטיפול ילווה בהסכמה ומעקב אחר תחושות המטופל וחוויתו תוך כדי הטיפול.
מה ההבדל בין טיפולי גוף ובין פסיכותרפיה ממוקדת גוף?
פסיכותרפיה גופנית שמה במרכז תשומת הלב את המציאות והחוויה הרגשית של המטופל, והגוף בהיותו חלק בלתי נפרד מהחוויה, הוא אחד האמצעים להנכיח אותה. בעבודת גוף כמו רפלקסולוגיה או שיאצו או כל עבודה אחרת השמה דגש על שחרור חסימות וזרימת האנרגיה בגוף, שינוי בחוויה הרגשית הוא אחת התוצאות הרצויות, אבל הדגש הוא יותר פיסי.
איך מתבטאת הפסיכותרפיה הגופנית בחדר שלי?
אני נוכחת מול האדם שמולי ו״תופרת״ את הטיפול עבורו בהתאם למידותיו ושפתו.
אני עוסקת בפסיכותרפיה ומחזיקה תמיד בטיפול את הרצף שבין הנפש, הגוף, השדה העכשווי והבינדורי, ומסע הנשמה של האדם. בנוסף לכלים המסורתיים אני רותמת כלים מתחום המיינדפולנס, Presencing & Transparent Communication, קונסטלציה משפחתית-מערכתית, פסיכותרפיה ממוקדת טראומה, שימוש בקלפים כמו COPE , ציור וכתיבה, שיחה עם חלקים פנימיים, NLP, חיבור למשאבים ובניית דפוסים שונים בעזרת הכלים האינטואיטיבים של תטא הילינג, דמיון מודרך, ועוד.
(מידע יותר מפורט על כל השיטות אותם למדתי כאן.)
כמה קישורים ומשאבים לשימושכם:
מה זה מיינדפולנס? מדיטציה כמדע מדויק / שינזן יאנג
פיצול המחשבה והרגש הוא לא סימן לרציונליות אלא לטראומה - ראיון עם הסופרת והפסיכולוגית קרול גיליגן
על הפיצול הקטלני בין הגוף לנפש - מאמר מאת ד״ר טובי בראונינג